• Voor starters is de betaalbaarheid van koopwoningen ‘historisch slecht’, meldt ING Research.
  • Starters zijn 30 procent van hun inkomen kwijt aan hypotheeklasten, terwijl het langjarig gemiddelde op 25 procent ligt, aldus economen van de bank.
  • Loonstijgingen hebben de betaalbaarheid niet verbeterd, omdat de huizenprijzen ook hard zijn stegen en starters een hogere hypotheek moesten afsluiten.
  • Lees ook: Wachten op daling hypotheekrente bij kopen huis? Waarom dat niet per se slim is

Starters waren zelden zo’n groot deel van hun besteedbaar inkomen kwijt bij de aankoop van een woning als nu, meldt ING.

De bank, die spreekt van een “historisch slechte betaalbaarheid”, verwacht dat het kopen van een woning ook het komende jaar kostbaar zal blijven voor starters.

Starters zijn sinds eind 2022 naar schatting al zo’n 30 procent van hun besteedbaar inkomen kwijt aan hypotheeklasten in het eerste jaar na aankoop van een woning. Dat is flink meer dan het langjarige gemiddelde, dat ING schat op ongeveer 25 procent, zo laat de onderstaande grafiek zien.

Bron: ING
Bron: ING

Dat de betaalbaarheid vrijwel niet is verbeterd in een jaar tijd, schrijft de bank toe aan de stijging van de netto hypotheeklasten. Die was ongeveer gelijk aan de stijging van het besteedbare inkomen van starters en daarmee is de betaalbaarheid dus niet verbeterd gedurende 2024.

Hogere huizenprijzen zitten starters dwars

De belangrijkste oorzaak voor de toegenomen hypotheeklasten zijn de flink gestegen huizenprijzen. Daardoor moesten starters een hogere hypotheek afsluiten. De huizenprijzen bereikten volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eind vorig jaar opnieuw een record. Gemiddeld kostte een woning toen ruim 483.000 euro.

ING verwacht dat de betaalbaarheid van koopwoningen dit jaar "zeer ongunstig" blijft. Weliswaar zal het besteedbaar inkomen ook in 2025 stijgen, toch gaan ook de netto hypotheeklasten voor de aankoop van een woning omhoog. ING acht daarnaast de kans aanwezig dat hypotheekrentes met een lange rentevaste periode op ongeveer hetzelfde niveau blijven.

Door de combinatie van deze ontwikkelingen is er volgens de bank "weinig ruimte om de betaalbaarheid van koopwoningen te verbeteren".

LEES OOK: Wachten op daling hypotheekrente bij kopen huis? Waarom dat niet per se slim is